Brichete rumegus versus lemne

Brichetele de rumeguș, precum sugerează și denumirea, se realizează din rumeguș adeseori rezultat din prelucrarea lemnului în alte scopuri, care altfel s-ar pierde. În comparație cu lemnul, brichetele de rumeguș servesc ca biocombustibil în formă solidă pentru centrale de încălzire, șemineuri, cuptoare, sobe sau cazane. Pe lângă avantajul transportului și depozitării ușoare al brichetele de rumeguș, acestea elimină o căldură de 2-3 ori mai puternică decât lemnul.

Umiditatea ca factor calitativ

Cel mai important parametru care determină calitatea materiilor prime pentru brichete este conținutul de apă. Valoarea admisă pentru o brichetare reușită este de aproximativ 4 până la 12%. Dar în unele cazuri poate fi diferit. Dacă indicatorul de umiditate nu corespunde cu nivelul optim, pot apărea fisuri pe brichete, ceea ce va conduce la pierderea calității. Dacă indicatorul de umiditate depășește nivelul de 15%, bricheta se poate rupe sub influența aburului format în timpul comprimării particulelor mici de materii prime.

De remarcat este faptul că intervalul de umiditate ideal al materiilor prime utilizate în procesul de brichetare este de 6 până la 8%.

Contează ce tip de lemn este folosit ca materie primă?

Tipul de lemn folosit nu are aproape niciun efect asupra calității brichetelor. Acesta afectează productivitatea, de aceea este mai bine să folosești lemn de esenta tare pentru a îmbunătăți procesul de brichetare. Este permisă amestecarea de materii prime din mai multe specii de lemn (foioase și conifere), dar acest lucru necesită atenție sporită în timpul procesului, cât și un timp mai îndelungat până la obținerea produsului finit. Prin urmare, pentru a economisi timp, este mai bine să folosiți rumegușul unei singure specii de lemn.

De asemenea, nu este de dorit să se combine rumegușul și mărunțișurile în timpul procesului de brichetare. În materiile prime din lemn, de obicei, este prezentă o cantitate mică de scoarță (nu mai mult de 5%), ceea ce nu afectează calitatea brichetei.

Cum identificăm brichetele nepotrivite?

Nu folosiți brichete murdare amestecate cu nisip sau sol, deoarece acest lucru poate provoca uzura sau deteriorarea echipamentului. În plus, merită să fim atenți la prezența în materia primă a unor componente nedorite precum reziduuri adezive, lacuri, impregnatoare.

Alte tipuri de materii prime pentru brichete ca biocombustibili solizi

După cum știți, pentru producerea de brichete, puteți utiliza diferite deșeuri. Se pot folosi, de exemplu, deșeuri de floarea soarelui, hrișcă, orez, paie și in. Materiile prime mari pentru brichete de combustibil, cum ar fi diverse tipuri de paie sau de porumb, trebuie să fie măcinate în prealabil.